Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия в парламента гласува окончателно поемането на нов дълг от 4,5 млрд. лева

| обновено на 25.11.14 в 14:52

Поемането на нов дълг от 4,5 милиарда лева и увеличаването на дефицита за тази година до 3,7 на сто от брутния вътрешен продукт беше гласувано на второ четене във временната парламентарна бюджетна комисия. Приети бяха и текстовете, с които се забраняват прихващанията при несъстоятелност на КТБ.

Депутатите отхвърлиха искането на АБВ всички пенсионери да получат коледни добавки, а не само тези с пенсия до 286 лева.

Също така народните представители отказаха да подкрепят искането на БСП вместо поемането на нов дълг за дофинансиране на гарантираните депозити в КТБ да бъде използван резерв от Централната банка.

Бюджетната комисия окончателно одобри и втората актуализация на бюджета на Здравната каса със 100 млн. лева. Това стана единодушно за броени минути и без обсъждания. 

За пореден път най-сериозни дебати предизвика поемането на нов дълг, с част от който да се изплатят гарантираните депозити в КТБ. От БСП-Лява България настояват изплащането да стане с резервите от БНБ.

Ние решаваме как да използваме нашите държавни пари, свръхрезерв. Да не теглим нов заем, а да използваме част от свръхрезерва да се разплатим с гаранционните депозити и след това парите да се върнат по съответния ред. Те се дават назаем, те не се подаряват на Гаранционния фонд, каза Румен Гечев.

Не е нужно да отупваме и последния ъгъл на брашнения чувал, отговори Менда Стоянова.

 От БСП насояха приходната част на бюджета да не се намалява с повече от милиард, защото по Коледа потреблението се увеличава и това може да попълни хазната. Заместник финансовият министър Кирил Ананиев определи твърдението като нереалистично: Беше казано, че декември месец е силен месец, да, декември месец е силен месец, само че приходите от декември идват в януари, а не в декември.

Именно затова не бе прието и предложението на АБВ за коледни добавки за всички пенсионери, което Кирил Цочев аргументира така: На първо четене ние изразихме нашето частично задоволство от предложеното решение на Министерски съвет за частични коледни надбавки на един милион 234 хиляди пенсионери, но считаме, че останалата част от пенсионерите до 2 милиона и 100 хиляди,  могат да получат. Има резерви в бюджета.

Актуализацията на бюджета за тази година и на Здравната каса ще бъдат разгледани окончателно в пленарната зала утре.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна