Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Василева даде старт на работата по закриването на старото депо в Русе

Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева даде старт на работата по закриването на старото депо в Русе по проект на стойност близо 22,5 млн. лева.

Поздравявам Община Русе, защото е една от първите, които успяха да подготвят проекта си, да финализират тръжните процедури и да стигнем до тук, до първата копка. Това е много важно за нас като държава, защото знаете, че България вече е в Европейския съд. Има наказателна процедура, която е свързана с изграждането на регионалните системи за управление на отпадъците и необходимостта от закриване на старите, несъответстващи на законодателството депа. В България има 124 депа към момента на откриването на наказателната процедура. Които не съответстват на изискванията към момента - 108. Но едно от тях вече няма да съставлява проблем. 

С това се слага край на поредната екологична бомба, която заплашва Русе и региона заради опасните гудронови ями, разположени на 130 декара площ с височина 23 метра. Става дума за отпадъци от преработката на нефт, каквато се извършваше преди години в завода за масла "Леон Таджър". Предстои да се направи техническа и биологична рекултивация, като уверенията на изпълнителите са, че дейностите ще приключат по-рано от предвидения петгодишен срок.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна