Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинените в проповядване на радикален ислям остават в ареста

| обновено на 29.11.14 в 11:40
Снимка: БГНЕС

Пазарджишкият окръжен съд определи постоянна мярка задържане под стража на всичките седем задържани по време на акцията на ДАНС, сред които е мюсюлманският и ромски водач Ахмед Муса Ахмед. Според съда е налице обосновано предположение, че те са участвали в група за проповядване на принципите на "Ислямска държава".

Съдът реши, че соченият за лидер на групата, проповядващ идеите на терористичната организация "Ислямска държава" и сподвижниците му, могат да се укрият или да извършат друго предстъпление. По време на шестчасовото заседание прокуратурата представи част от доказателствата, които главният прокурор и шефът на ДАНС показаха на медиите. Новото е книга с указания как трябва да се води война с меч до пълното подчиняване на неверниците. Агентите на ДАНС са открили над хиляда екземпляра в дома на задържания Стефан Александров. Адвокатът му Михаил Маджаров коментира:

Цитираха се няколко страници от тази книга и се цитира един единствен пасаж от нея. Това, че се плаши, означава ли, че тези хора възнамеряват да го правят това нещо?!

Адвокатът на Ахмед Муса Ахмед Елвира Панкова и колегите й са категорични, че ще обжалват постоянния арест, защото обвиненията са "хипотетични, а не реални":

Едни снимки, които показаха и по телевизията, на които не може да се установи монтажи има ли на тях, няма нито експертизи, нито преводи, нищо! Това е основното и единственото и трима защитени свидетели.

На журналистически въпрос по повод твърдението на ДАНС, че в ромския квартал на Пазарджик са идвали бойци на "Ислямска държава", адвокат Панкова отговори:

Тук няма такива доказателства. Като са твърдяли и като са знаели, че са идвали, защо не са ги задържали?!

По време на заседанието пред сградата на съда имаше засилено полицейско присъствие заради дошлите стотина привърженици на Ахмед Муса Ахмед.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна