Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Зеленогорски: Необходими са промени в учредителното споразумение на Реформаторския блок

Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС

Изненадан съм, че обществото се интересува повече от вътрешните проблеми и механизмите, по които функционираме, отколкото от това какъв би бил плодът на съвместното ни управление с Реформаторския блок и ГЕРБ, кои реформи ще бъдат стартирани и в какъв период очакваме положителни резултати, това каза заместник-председателят на партия "Движение България на гражданите" и съпредседател на Реформаторския блок Найден Зеленогорски в интервю за предаването "Преди всички".

Нормално е в една коалиция да има известно напрежение от време на време. Все пак управлението на една коалиция не е лесна работа, обясни Зеленогорски разминаванията на позиции в Реформаторския блок.

Според него все по-често ще се налага да се управлява с коалиция или с подкрепа от няколко политически сили: В този смисъл ученето ни на коалиционна култура и взаимодействие, и ефектът от едно значително усилие не би трябвало да се възприема като евентуален разпад, като напрежението, което би ни взривило. Ние от ДБГ смятаме, че трябва да се предприемат няколко стъпки. Сега имаме време да помислим и за структурата на Реформаторския блок и смятаме, че е моментът да обсъдим нашето учредително споразумение, да погледнем какво трябва да се промени в него, за да се отиде към съюзен конгрес. На този етап Изпълнителният съвет на Реформаторския блок не функционира. Ние обмисляме възможността да обсъдим с колегите не е ли логично да продължи функционирането си Изпълнителният съвет и да отидем към промени в учредителното споразумение, защото в настоящото такова няма фигура на единно председателство, т.е. трябва петимата председатели на партии с подписите си да удостоверят идеята за промени в учредителното споразумение, които да дадат възможност за тази консолидация за евентуално избор на общ председател, на общ Изпълнителен съвет, Гражданският съвет трябва да бъде преизбран, общи легитимни органи. Ние смятаме, че е твърде пресилено в такова кратко време да се отиде към единна партия и почти никой в Блока не е готов с тази стъпка. В този смисъл е добре да обмислим как точно да го направим и по кой път да тръгнем. Разговорът трябва да започне веднага. Така че силно се надяваме да започне тази дискусия за това как да вървим към подобряване на работата на Блока.

Зеленогорски подчерта, че трябва да се рестартира финансовата децентрализация на местната власт: Целите, към които се стремим, са с много силни регионални и местни структури и наистина се надявам, че този етап на управление на ГЕРБ и Реформаторския блок ще бъде етапът, на който ще отидем към една ефективна местна власт.

Цялото интервю на Таня Милушева с Найден Зеленогорски чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна