Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото правителство на съд, ако въведе специалност "Ислямизъм" в университета в Солун

Снимка: Дневник

Митрополитът на Солун Антимос заплаши правителството и Министерството на образованието с Европейския съд, ако се реализира програмата по откриване на специалност „Ислямизъм” в университета в Солун.

Митрополит Антимос, чиято популярност се дължи и на това, че винаги заема позиция по актуални обществени проблеми, този път предупреди правителството, че ще съди Гърция в Страсбург. Причината за гнева на духовния лидер е обсъжданата от Министерството на образованието идея в университета в Солун да се открие нова специалност- „История и теория на исляма”. Тя ще се преподава във факултета по теология. Студентите в нея ще получават академично образование и бъдещите имами ще владеят добре и гръцки език.

В отговор на това митрополитът на Солун обяви почти „война” на всички, от министъра до унивеситетските преподаватели, които работят в тази насока.

Според юридическите съветници на митрополита изучаването на ислямски науки и то във факултета по теология е грубо нарушение на Конституцията и митриполит Антимос е готов да се обърне към Европейския съд.

Познавайки влиянието на духовния глава върху вярващите, правителството вероятно ще оттегли идеята, за да не се достигне до масови протести в Солун.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна