Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнашка тава на гости в Долно Езерово


Над 2 хиляди порции рибен курбан ще бъде приготвен на живо за Никулден в квартал Долно Езерово. Организатор на голямото готвене е академия „Кулинарен историк“ от фондация Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство ”. Трима готвачи пристигат от София на 5 декември и започват подготовка  на продуктите.  11 доброволци ще помагат при приготвянето и раздаването на рибената чорба.

Тя ще бъде сготвена  в дълбока тава, която е най - голямата на Балканите. Уникалният съд тежи 275 кг, направен е от медицинска стомана и в него се побира тон и половина храна, разказа председателят на академията Ангел Ангелов. В курбана ще бъдат сложени 160 кг риба, като ще има шаран, лин, сом и толстолоб. Ще бъдат добавени и големи количества зеленчуци - зелени и червени чушки, картофи, лук и различни подправки.

Рецептата, която ще използваме, е от няколко региона, ще комбинираме рецепта от Троянско за чорба с речна риба и други тайни, споделени от рибарите от Ахтопол. Искаме да съберем около огъня и около традициите и кулинарните спомени повече хора, а емоцията е неповторима, каза още Ангел Ангелов.

Същинското готвене ще стартира на 6 декември в 8.30 ч. пред сградата на читалище „Просвета“ в кв. Долно Езерово. Първите 1000 души, които ще опитат от рибената чорба, ще получат и люспа от шаран, по стародавна традиция, за повече пари и късмет през новата година.

чуйте звуковия файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна