Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти: Ромските лидери да съдействат за сигурността на спешните екипи

Снимка: БГНЕС

За да се гарантира сигурността на екипите на Спешна помощ в ромските квартали общинските служби, здравните медиатори и лидерите на ромските общности трябва да работят съвместно, заявиха д-р Светлана Богданова, заместник-директор на Столичната спешна помощ, и д-р Десислава Кателиева председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. 

Спешните екипи трябва да имат непрекъсната връзка със здравните медиатори, общинските служби и ромските лидери, за да не се стига до случаи на насилие над лекарите, смята д-р Богданова:
Може да се направи нещо в полза на нашите екипи, било то от общината да се вземат мерки, било то с помощта на полицията. Ако от общината се вземат някакви мерки да се свържат със самите ромски лидери, те също могат да повлияят и стига да има желание от тяхна страна, мисля, че може съвместно нещо да се направи. Лично аз съм отвратена от подобни действия спрямо лекар. Аз съм на мнението на нашия министър, че тези неща действително трябва да се овладеят.
Д-р Кателиева е на мнение, че мерките за защита на лекарите не са дискриминационни:
Мерките са навременни и по никакъв начин не дискриминират точно точно този вид дейност. Във връзка с това са разработени редица мерки за безопасността на екипите. Съществува и отделна група въпроси, преценяващи. Това е интегриране комуникационната система с телефон 112 и радиостанции TETRA, което ще гарантира на колегите превенция от страна на другите служби.
От Българския лекарски съюз твърдо застават зад идеята на министър Москов за защита на лекарите.
Интервютата на Гергана Хрисчева с д-р Светлана Богданова и д-р Десислава Кателиева чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна