Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров потвърди, че ще има протест на КНСБ

| обновено на 08.12.14 в 17:39
Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

КНСБ вижда възможност между първото и второто четене на проектобюджета да бъдат осигурени допълнителни приходи в общата част, без да се надвишава бюджетният дефицит. Според синдиката, увеличаването на приходите може да се постигне, ако неплащането на осигуровки бъде криминализирано, а разплащанията в брой - ограничени. Така президентът на КНСБ Пламен Димитров обобщи разговорите в парламента с представителите на ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и Българския демократичен център. 

Тъй като обаче позиците за реформите в пенсионната система се разминават, Димитров заяви, че насроченият за 11-и декември протест на КНСБ ще се проведе. Това стана ясно след среща на президента на КНСБ Пламен Димитров с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ и с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова

Със сигурност ще има протест в четвъртък. За нас замразяването на пенсионната възраст за всички няма алтернатива. До момента чуваме някакво движение надолу, от 4 месеца на 2 месеца, но не мислим, че това е приемливо. Затова трябва да продължат разговорите следващите дни при групата при Калфин, която да предложи преди вторто четене малък пакет от мерки, които да бъдат поносими за хората, каза Димитров

Пламен Димитров отбеляза, че е важно дефицитът да бъде запазен в рамките на 3 процента. Мерките, които синдикатите предлагат, са да се въведе от следващата година данък върху данъчните транзакции и да се криминализира неплащането на вноски.
Ние нямаме съгласие и нямаме решение още за това как да се движи стажът и възрастта, най-вече, което искат българите в следващата година. Ние имаме съгласие да работим в тази работна група, интензивно цялата тази седмица, да намерят формулата как да облекат евентуалното съгласие, което искаме да постигнем при Калфин, с конкретни решения.
Менда Стоянова заяви, че на срещата с Пламен Димитров са се обединили около това, че трипроцентният дефицит е важна цел и тя се постига с бюджета за 2015-а година:
Обединихме се около това, че трябва сериозно да се споразумеем за пенсионната реформа за един по-дългосрочен период от време, която включва не само аспекта на това на каква възраст и с колко стаж да се пенсионират българските граждани, а това да има и минимален стаж или минимална възраст при пенсионирането на хората, работещи в силовите ведомства, един анализ на професионалните пенсионни фондове, които отново отлагаме да влязат в сила от 1-ви януари 2015-а година, един анализ на втория осигурителен стълб, тоест всички аспекти на пенсионната реформа, така че от 2016-а и в следващите години да нямаме дебат по тази тема.
На срещата е бил обсъден и проблемът с енергетиката. Стоянова заяви, че трябва да започнат дебати за решението на дефицита в системата и да се помисли дали държавата да се намеси като одържави част от тези дългове, за да облекчи системата.

Утре предстоят срещите на КНСБ по проктобюджета с представители на ДПС, Патриотичния фронт и БСП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна