Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Най-нуждаещите се ще получат хранителни пакети в края на зимата

Ивайло Калфин
Снимка: Булфото
В края на зимата хората с право на енергийни помощи ще получат хранителни пакети по новата оперативна програма в подкрепа на най-нуждаещите се, обяви вицепремиерът Ивайло Калфин. Той потвърди, че продължават преговорите в парламента за два месеца увеличение на възрастта за пенсиониране при трета категория труд.

Калфин подкрепя искането на КНСБ да се криминализира укриването на осигуровки, но без да се търси отговорност от работниците:

Безспорно трябва да търсим изсветляване на доходите. Аз лично на този етап не съм готов да наказваме работника за това, че работодателят му плаща част от заплатата, не както работникът би предпочел. Естествено, че всеки един работник би предпочел да му се плаща пълна осигуровка и заплатата да му е налице. Не мисля, че сега е моментът да му налагаме санкция, ако това нещо не се случи.

Според Ивайло Калфин грешна политика е 10-процентното свиване на издръжката на администрацията, наложено от финансовия министър Владислав Горанов: 

Нещо повече. Ще му предложа да приложи това нещо, включително и за приходните агенции, а не само за тези, които се занимават с разходи.

Междувременно в парламента продължават преговорите месеца увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране при трета категория труд с два месеца. Вицепремиерът Ивайло Калфин търси съгласието и на бизнес и синдикати. Проектобюджетът на НОИ предвижда възрастта за пенсиониране да нараства с по четири месеца всяка година, но между първо и второ четене ще бъде решено дали да се приеме предложението на социалното министерство, това да става по плавно, с по два месеца годишно. 
Според вицепремиера Калфин, замразяването на възрастта за пенсиониране от миналото правителство е направено с аргумента, че през 2014 година ще бъде намерено дългосрочно решение, но поддържането на тази система и замразяването не решават нищо, каза  Калфин.
Тези хора, които сега излизат в пенсия всъщност плащат голямата цена на пенсионната реформа от 99-та година. Аз затова съм против рязкото увеличаване на възрастта и стажа на трета категория, но аз съм и против замразяването, ако и в усилията със социалните партньори, работодатели и синдикати не успеем да намерим това съгласие, ние гарантираме една пенсионна система, която ще кара на куц крак и ще гарантира мизерия на хората, които получават пенсии. Така, че отговорността е на всички нас. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна