Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен отбелязва 137 години от освобождаването си от турско робство

Снимка: БГНЕС
Плевен отбелязва днес 137 години от освобождаването си от турско робство. Венци и цветя на признателност бяха положени пред вечния огън на мавзолея "Свети Георги Победоносец" - символ на Свободата. Историческа възстановка показа събитията от 10 декември 1877 година, когато след 5-месечни кръвопролитни сражения и три щурма, е извоювана победата.

Паметният ритуал започна с панихида за загиналите над 35 хиляди български и чуждестранни военни.

Днес никой не може да си представи свободна България без Плевен и плевенската епопея
, каза в словото си председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя припомни думите на големия български публицист Симеон Радев, че свободата е трайна не когато тя слиза до народите, а когато народите се издигат до нея.

Нашият народ се издигна до свободата си с цената и на пролятата кръв по хълмовете около Плевен, където оставиха костите си воини от Руската империя, румънци, сърби и други. Те останаха завинаги по тези  земи, но сбъднаха заветната цел на нашите възрожденци - да я има свободна България. Нужно ни е обединение в пътя към съзидание на настоящето. Нужна ни е мъдрост и отговорност за градежа на бъдещето. Длъжни сме да го направим, заради нас самите, заради децата ни, за да я има вечно свободна България, заяви Цачева.

Поздравителен адрес изпрати и президентът на България Росен Плевнелиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна