От тази събота - 13 декември влиза в сила единен регламент за етикетиране на храните на територията на целия Европейски съюз. Цялата информация за продукта, неговите съставки и срок на годност трябва да се съдържат в едно зрително поле и с достатъчно едър и четим шрифт. Изрично ще бъдат изписвани и алергените. Производители и търговци няма да могат да спекулират с подвеждаща информация относно качествата на хранителния продукт. Тя ще бъде санкционирана като заблуждаваща реклама.
Регламент 1169 на Европейския съюз определя стриктно информацията, която трябва да съдържа всеки етикет и се разпростира и върху храните без опаковки, с които се храним в заведения или поръчваме по Интернет. Как новите етикети на храните ще разширят правата ни на потребители и до какви нови търговски практики трябва да доведат? - слушаме д-р Райна Иванова, експерт в Българската агенция по безопасност на храните.