Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: Загубите от "Южен поток" няма да са за милиарди

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

От нереализацията на проекта "Южен поток" България ще претърпи загуби, но те няма да бъдат за милиарди, смята вицепремиерът Томислав Дончев:  

От нереализацията на проекта България ще претърпи загуби. Не бих ги оценил в категории на милиарди, каквито коментари има. Това, че ще има нетни разходи от порядъка на милиарди, това не означава, че толкова са печалбите на България. Доста по-скромни са, включително бъдещи транзитни такси, дори борбата да е за пет или за десет милиона, когато става дума за националния интерес, тя трябва да бъде проведена.

България е изпратила писмо до еврокомисаря Марош Шевчович, отговарящ за Енергийния съюз, с предложение за изграждането на газов хъб, посочи Дончев. Той обясни, че идеята ще бъде предмет на разговори през следващата седмица: 

Считаме, че това е едно добро предложение изцяло в контекста на създаващия се Енергиен съюз. Де факто това не е "Южен поток" 2 или 3. Това предложение следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне по начина, по който е съществувало до момента, а и газовият хъб няма да бъде захранван единствено само от тръба, която минава по дъното на Черно море, разбира се, ако това се реализира.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна