Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференцията за климата в Лима приключи със споразумение

| обновено на 14.12.14 в 16:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 190 страни, преговарящи за постигане на глобално споразумение през 2015-а г. за ограничаване на климатичните промени, постигнаха в Лима съгласие за бъдещите си ангажименти по намаляване на емисиите на парникови газове.

Документът е първата стъпка за постигането на споразумение за климата догодина, съобщи перуанският министър на околната среда Мануел Пулгар Видал:

Нека ви кажа, че текстът не е перфектен, но включва позициите на страните. С този текст всички ние сме победители.

От споразумението става ясно, че богатите страни ще трябва да платят за бедните, за да се справят със затоплянето. Всички поемат ангажимента да намалят парниковите газове. Документът е успокоение за Китай и Индия, които бяха загрижени, че ще имат много тежко бреме, в сравнение с по-богатите нации, в световните усилия за справяне с промените в климата.

Поетите ангажименти трябва да доведат до глобално съкращаване на емисиите на парникови газове с между 40 и 70 на сто към 2050-а г., което е необходимо, за да се ограничи повишаването на температурата до 2 градуса по Целзий.

ЕС приветства споразумението, определяйки го като стъпка напред към постигане на глобално споразумение в борбата с климатичните промени, което предстои догодина в Париж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна