Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Замразяването на реформи не е добра новина

Снимка: БГНЕС
Според президента Росен Плевнелиев замразяването на пенсионната реформа не е добра новина, освен ако до март 2015-а години се постигне съгласие за дългосрочна реформа в сектора. Отчитайки, че пенсионната система е неустойчива, плащането на пенсии се финансира предимно от данъци, президентът подчерта, че секторът трябва да бъде реформиран.

Самото замразяване на пенсионната реформа не е добра новина, освен ако наистина, така както е обещано, до март месец не се вземат решителни действия за постигане на широко политическо съгласие, а и обществено съгласие, включително работодателски организации и синдикални организации за истинска реформа в сектора. Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформите, коментира Плевнелиев.

Държавният глава очаква 2015-а да е година на реформи и в други сектори:

В системата на правораздаването – най-важната, най-неотложната реформа в България. Съдии, прокурори осъзнават, че е необходима промяна. Ще се радвам, ако МС приеме стратегията за реформа в сектор "Правосъдие" такава, каквато беше инициирана и изготвена от служебното правителство. Още повече ще се радвам, ако тази стратегия за реформа бъде приета и в Народното събрание в следващите седмици. Така Народното събрание ще даде ясна заявка, че е разбрало, че България има нужда от неотложни и смислени реформи.

Президентът смята, че са нужни реформи в енергетиката, образованието и администрацията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени