Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България спря продажбата на незаконно изнесени антични монети

Ауреус на Юлия Домна, обявен за продажба на аукциона в Швейцария
Снимка: www.sixbid.com
Със съдействието на няколко български институции е била спряна продажбата на незаконно изнесени от България ценни антични монети. Експонатите са били предлагани от швейцарски аукцион.

Миналата седмица в Министерството на културата е постъпило писмо от Главна дирекция "Криминална полиция" на МВР, в което се съобщава за получен сигнал, че в интернет страницата на аукцион, провеждащ се в Швейцария, са обявени за продажба две антични римски монети - ауреуси на император Макрин и на Юлия Домна. За монетите се смята, че са незаконно изнесени през тази година от територията на България и са препродадени на дилъри на културни ценности.

Аукционът е бил насрочен за 13-и декември като монетата на Юлия Домна е била с обявена начална цена близо 15 хиляди евро, а другата монета е с обявена начална цена от над 115 хиляди евро. С цел предотвратяване на продажбата на незаконно изнесените от България ценности, министърът на културата Вежди Рашидов незабавно е изпратил писмо с искане за сваляне на въпросните монети от продажба, след което посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева е отправила нота до властите в Швейцария за спиране на продажбата. Тя е уведомила за случая и прокурора на Женева.

В отговор на искането аукционът е блокирал двете монети, независимо че за едната от тях е имало наддаване и цената й е стигнала до 170 хиляди евро.

В момента швейцарските власти чакат от Върховната касационна прокуратура на България допълнителни документи по случая, за да може страната ни да си върне обратно ценните монети.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна