Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЗД проверява Дома за сираци във Велико Търново заради сигнал за сексуален тормоз

Дом за деца, лишени от родителска грижа "Пеньо и Мария Велкови" във Велико Търново
Снимка: Катя Чорова

Държавната агенция за закрила на детето започва проверка в Дома за деца, лишени от родителска грижа "Пеньо и Мария Велкови" във Велико Търново. Причината е съмнения за сексуален тормоз над 18-годишно момиче. Сигналът за евентуалното посегателство на възпитател върху абитуриентка ще бъде подаден и в Районната прокуратура във Велико Търново.

Според сигнала, подаден от Сдружението на сираците, през февруари в дома 60-годишен възпитател по време на нощните си дежурства е отправял покани със сексуален подтекст на 18-годишната Титяна.

Казваше ми да отида в стаята му след 22 часа, когато всички заспят, за да си говорим. Мяташе ми погледи навсякъде. Сутрин, когато идваше да ни събужда, ме отгъваше и ме опипваше. Караше ме да оставам в събота, когато е нощна смяна да не си ходя вкъщи, за да отида при него да си говорим, разказва момичето.

След месец Титяна споделила с психолога, а той с директора на дома.

Те го предупредиха и оттогава всичко спря. Обаче аз съм  много разочарована, защото директорът на дома трябваше да го изгони, защото това може да се случи на всяко друго момиче от дома, казва още Титяна.

Директорът на дома Ганка Григорова твърди, че през февруари не е знаела за случая, а психологът, който вече е напуснал работа, не бил приел оплакването като сериозно. Григорова обяви изводите от спешна среща на психолози с 11 младежи:

Няма фактически действия, извършени спрямо момичето. Няма упражнено сексуално насилие.

Пред Григорова възпитателят разказал, че казал на момичето Вратата ни винаги е отворена, заповядайте, когато искате нещо да споделите. 

Директорът на дома смята, че преди проверките да докажат вина на възпитателя, той не може да бъде освободен от работа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна