Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Златев: Какво става с КТБ, ако се окаже, че лицензът е неправомерно отнет

Снимка: БГНЕС
Адвокат Володя Златев, член на УС на Асоциацията на вложителите в КТБ, заяви в предаването "Преди всички", че разплащането с вложителите на Корпоративна търговска банка върви в срок и съгласно утвърдените от Фонда за гарантиране на влоговете правила.

Само че има доста технически грешки. Има много фрапантни неща, например, в банката, определена за разплащане стои сума нула, а в КТБ стои друга сума. Говоря за гарантиран депозит. Но се надявам техническите грешки да бъдат изчистени. Ние ще проследим делото по отнемане на лиценза на банката, но с недоумение разбрахме, че нито един вложител няма да бъде допуснат под понятието "липса на правен интерес". И ние ще следим и ще наблюдаваме – по думите на юристката на БНБ, че сме едни зрители на правоотношенията между БНБ и банката. Добре че допуснаха акционерите.

Не мога да разбера тази история – търси се кой е виновен, това е добре, но за хората, останали с материални и нематериални вреди, никой не говори за тях. С две от банките в миналото – от 96-97 година, даже наскоро съдът се произнесе. Виждаме дела над 10 години, което за мен е най-опасното. Времето напред обезкуражава всеки, но да се надяваме, че вече сме в други времена, ЕС, да не се стигне до подобен срок. Не съм убеден, че властта подходи съвсем искрено по темата. Надяваме се да са си направили поуки и да имат едно наум. Много са въпросителните. Какво става с банката, ако се окаже, че лицензът е неправомерно отнет?

Интервюто на Таня Величкова с Володя Златев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна