Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай

Снимка: БГНЕС

Днес на Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай се очаква премиерите на Сърбия, Унгария и Китай да подпишат споразумение за изграждането на мощен транспортен коридор, включващ свръхскоростен влак от Будапеща до Белград, съобщават агенциите.

80% от търговията на Китай със Стария континент преминава през морските портове. Споразумението за изграждането на магистрален коридор, по суша и море, както и железен път за високоскоростен влак, който трябва да бъде завършен през 2017 г., ще подобри регионалната свързаност. По този начин "бързата железопътна връзка ще стане гръбнакът на транспортните маршрути между тази част на Европа и Китай", коментират експерти.

За да се обезпечи спокойствието на срещата на върха в Белград, полицията предприе арести на последователи на движението Фалун Дафа, които от години алармират за груби нарушения на човешките права в Китай.

Преди година Европейският парламент прие резолюция, с която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Документът препоръчва страните-членки на Европейския съюз публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани.

Това е една от основните причини последователите на Фалун Дафа да подготвят традиционно мирни протести на международни форуми с участието на Китай. Сред задържаните има и седмина българи, за чието състояние разказва Милена Атанасова от Българската Фалун Дафа асоциация. Тя коментира и ефекта от резолюцията на ЕП, като дава пример с Испания, която е променила законодателството си.

Евродепутатът Андрей Ковачев припомня дебатите по темата в комисиите и пленарната зала на Европейския парламент и също оценява като добър ефектът от приетия през 2013 година документ.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна