Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит награди с ордена на БПЦ Волокаламския митрополит Иларион

Снимка: podvorie-sofia.ru


На тържествена церемония патриарх Неофит връчи ордена на Българската православна църква "Св. Кирил и Методий" - първа степен, на Волоколамския митрополит Иларион от Руската православна църква, който е на официално посещение у нас.

Светият синод взе единодушно решение да награди митрополит Иларион за 100-годишнината на Подворието на Московската патриаршия в София, каза патриарх Неофит при връчването на отличието.

В словото си  той изтъкна значението на придобилия известност у нас руски храм „Свети Николай“ , които се е превърнал в знаково място за молитва и духовно утешение и добави:  Вече столетие, през цялата си богата на църковен живот история, този храм заедно със свещениците и свещенослужителите при него са жива връзка между нашите сестри църкви  и нашите братски православни народи. Надяваме се, че тези дни прекарани в България, ще оставят във Вас вълнуващ спомен от братско общение  и нашето общо свидетелство за единството ни във вярата и любовта Христова

Завеждащият външноцърковните отношения на Руската патриаршия Волоколамския митрополит Иларион обяви, че църквите ни са обединени от многовековни отношения:

Аз пристигнах тук, за да Ви  засвидетелствам своето уважение и да разговаряме по темите, свързани с общите ни интереси в нашия дневен ред. Нашите църкви са обединени от многовековни  отношения. През 20 век ни се наложи да преминем през редица изпитания.  100-годишнината от освещаването на руското подворие в България съвпадна и със 100 години от началото на Първата световна война, което бе едно от дългите страдания, които преживяха народите ни през този период.

По решение на Светия Синод и за особени заслуги към Цълквата, с орден "Св. Св. Кирил и Методий" 2- ра степен, главата на Българската павославна църква отличи и архимандрит Филип, представител на Руската православна църква и наместник на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени