Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се сезира Конституционният съд заради решението за пенсионните вноски, искат от БСП

| обновено на 21.12.14 в 18:22
Снимка: БГНЕС

Да бъде сезиран Конституционният съд заради решението пенсионните вноски да бъдат преместени от частните фондове в НОИ, поиска Мая Манолова на пленум на БСП:

Подаваме ли жалба пред Конституционния съд или не? Нали си даваме сметка всички, че започвайки процеса на преместване на вноските на гражданите от едните в другите фондове, потъвайки в НОИ, те отиват в общата сметка, в общата яма на бюджета на социалното осигуряване, тези пари повече няма да могат по никакъв начин да бъдат канализирани по някакъв определен ред.

Михаил Миков каза, че този вариант също не е изключен. Но от БСП обясниха, че ще задължат парламентарната група до месец да излезе с мнение по темата. Михаил Миков обясни:

То не е отхвърлено... Позицията на Националния съвет не изключва възможността при конкретно констатирана противоконституционност този въпрос да бъде работен. Така, на парче, ако продължим, доникъде няма да стигнем. Дали ще бъде вътре в НОИ, дали Министерство на финансите ще създаде такова дружество и то ще се конкурира във втория стълб с другите дружества на капиталов принцип по привличане на средства и управление и осигуряване на доходност, това би било доста по-естествено, отколкото едни средства индивидуални партиди да мигрират към НОИ, където не се гарантира доходност.

Орязване на щата с близо 30 процента на "Позитано" 20 и на бюджета на партията обсъжда още на днешното си заседание Националният съвет на БСП. Драстичните мерки се налагат, след като БСП претърпя тежка загуба на изборите на 5-и октомври и получи двойно по-малка държавна субсидия за 5,5 милиона лева.

Пленумът на левицата се очаква да приеме план за работата на социалистите за първото шестмесечие на 2015-а година за мобилизация на структурите си за предстоящите местни избори.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна