Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският градски съд излезе с позиция във връзка с писмото на 24 съдии до ВСС

| обновено на 23.12.14 в 12:35
Членове на Висшия съдебен съвет, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров, са поискали на извънредно заседание в понеделник да бъдат обсъдени двете писма на съдиите от Софийския градски съд, с което се настоява за оценка на работа на ръководството на съда. Писмото е изпратено до министъра на правосъдието и е второто за по-малко от 24 часа.

В първото от снощи, подписано от Сотир Цацаров и още осем съдебни кадровици, се настоява извънредно заседание да има и на него Христо Иванов да обясни думите си, че Съветът излъчва сигнали, че изборът за председател на ВКС е предрешен. В писмото с искане имаше и две други особени мнения, в които се настояваше, в случай на заседание, да бъде обсъдено и становището на седемте европосланика вчера, които подкрепиха съдиите от СГС и критиките им към ръководството на съда.

Новината, че главният прокурор и останалите осем членове на ВСС искат в дневния ред на заседанието да влязат двете писма на Съюза на съдиите, беше предшествано днес от позиция от ръководството на Софийския градски съд (СГС), което изрази недоумение от новото писмо на съдии с призив за оценка на компетенциите му от Висшия съдебен съвет (ВСС).

В официална позиция, изпратена до Съвета, с копия до Народното събрание и представителството на Европейската комисия, ръководството на съда сочи, че са извършени две проверки на компютърното разпределение на делата и издадените препоръки се изпълняват.

Тиражирането на подписки чрез медиите влияе изключително зле не само на климата в колектива, а и на обществения образ на институцията като цяло, се заявява в позицията.

Очакваме по-късно да стане ясно становището на правосъдния министър, дали ще свика извънредно заседание на ВСС в понеделник. Ако той откаже, самите членове на Съвета ще могат да провокират такова заседание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна