Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия проведе успешно изпитание на най-новата си ракета-носител

| обновено на 23.12.14 в 11:42
Снимка: Агенция Новости
Русия успешно проведе изпитание на новата ракета-носител "Ангара".

Ракетата тип "Ангара-А5"с товароподемност от 1,5 до 20 тона трябва да замени досегашните ракети-носители от тежък клас и в перспектива да позволи на Русия на извежда в околоземна орбита различни апарати от космодрумите на своя територия. За тези цели Русия в момента плаща наем на Казахстан, като използва космодрума в Байконур, който се намира по-близо до екватора и прави ракетните стартове финансово по-изгодни.

Ракетата "Ангара" стартира сутринта от космодрума Плесецк в близост до град Архангелск, като по план вечерта трябва да изведе на геостационарна орбита от 36 хиляди км макет на спътник с тегло два тона.

Руският президент Владимир Путин, който проследи изстрелването чрез видеоконферентна връзка, определи старта като изключително важно събитие за ракетно-космическа индустрия на страната, което открива нов етап в усвояването на космическото пространство.

С помощта на тежката ракета носител "Ангара 5" ще можем да извеждаме на различни орбити действащи и перспективни космически апарати, не само граждански, но и военни, които ще предупреждават при ракетно нападение, ще осъществяват разузнавателни и комуникационни задачи. По този начин ние сериозно укрепваме сигурността на Русия, заяви Владимир Путин.

Предвижда се новият тип ракети да стартират от Плесецк и да заменят ракетите-носители от съветско време "Протон-М" и "Рокот".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна