Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд потвърди присъдата на Филип Златанов

| обновено на 23.12.14 в 15:17
Филип Златанов
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд потвърди присъдата от три години и половина затвор на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип ЗлатановЗлатанов, като длъжностно лице, не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда. Предполагаемата облага е за президента, сигнал срещу когото за конфликт на интереси. Филип Златанов е лишен от право да заема изборна и ръководна длъжност в администрацията на Република България в продължение на 5 години.
На особено мнение е бил председателят на съдебния състав Иван Стойчев, според когото Златанов трябва да бъде оправдан. Според съдиите Снежана Душкова и Надежда Трифонова, присъдата на Софийския градски съд от три години и половина затвор е правилна и законосъбразна. Делото приключва на втора инстанция в рамките на 8 месеца, а апелативните съдии решиха казуса за едно заседание и написаха могивите си за по-малко от месец.
Междувременно загадъчната кражба на двете тефтерчета на  Филип Златанов - с инициали, свързвани с имената на политици от властта, и указания  - кой да се удари, оправи, забави или забърза, все още не е разкрита. Няма резултати и от проверката, която започна в Столичното следствие, заради изчезването на записките от автомобила на вещото лице Стефан Бенчев
Решението на Софийския апелативен съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна