Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзорният съвет на НЗОК с резерви към Рамковия договор

| обновено на 23.12.14 в 17:41
Румяна Тодорова
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Националната здравна каса е против подписването на Националния рамков договор за 2015-а година. Това обяви след заседание на съвета управителят на Здравната каса Румяна Тодорова:

На 17-и имаше среща между Надзорния съвет на Касата и Управителния съвет на Лекарския съюз, където бяха коментирани техните предложения за увеличаване на цените на някои дейности. До едно време се стигна до компромисен вариант и така уж нещата бяха почти договорени, изведнъж Лекарският съюз се отказа от нашето предложение. Вчера получихме едно доста ултимативно писмо, в което се казва, че съборът е взел решение в събота, че текстовата част, така, както е договорена, те биха я подписали, но с договора за обем и цени те ще се съгласят само ако се приемат техните цени. Това означава много хиляди направления по-малко, ако се приемат цените на Българския лекарски съюз, тоест ако се стъпи на обемите от тази година, Касата влиза в един сериозен дефицит с около 12 милиона за извънболничната помощ.
Най-големият проблем е, че увеличаването на цените е за сметка на обемите медицинска дейност и така се ощетяват пациентите, каза Румяна Тодорова:
Говорим за 50 стотинки, това едва ли ще се отрази кой знае колко в месечния доход на лекарите, докато като направления за нас е съществено намаление.
д-р Цветан РайчиновПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов коментира пред "Хоризонт":
Престъпна безотговорност. Този отказ е повече от неправомерен. Така, че ще отиде в съда. Това, което повече ме притеснява е възползването от закона от страна на надзора на Касата, тъй като при липса на НРД, законът дава едностранни права на касата да определя правила, цени, обеми. Те могат да го правят всяка година и практически да обезмислят НРД. Това, което ние сме поискали като общо увеличение, е под един процент спрямо целия бюджет на Касата и не от това ще се формира преразход.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна