Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори съдия с отвод по делото "Белведере"

Втори съдия си направи отвод от делото за несъстоятелност срещу дъщерните дружества на френската компания "Белведере".  След съдия Румяна Ченалова, сигнал срещу която в началото на декември подаде френският посланик, днес от делото се е оттеглил и съдията от Софийския градски съд Пламен Колев. В мотивите си той посочва:

Спецификата на правораздавателната дейност представлява винаги неизгоден за едната страна изход от делото. В случая, че настоящият състав не се отведе и по отношение на ответниците бъде постановен неблагоприятен за тях акт, те ще го свържат с направеното от тях внушение за наличието на някаква извън процесуална зависимост, което пък би довело до съмнения в обективността на процеса.

От съда не съобщават с какви мотиви, но уточняват, че тъй като разпределението на делата за днешния ден е приключило, новият съдия - докладчик ще бъда избран със системата за случайно разпределение на делата утре.

Делото "Белведере" придоби публичност, след като в началото на месеца френският посланик Ксавие дьо Кабан обяви, че се прави опит за тайна приватизация на българските дружества на френския инвеститор с помощта на съда и обяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки". Отводът на Ченалова беше поискан от адвокатите на френския инвеститор "Белведере груп". Тя се отведе, като се мотивира с образуваното срещу нея дисциплинарно производство. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна