Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Чинарска: В момента лекарите изнасят социалната политика на държавата

Снимка: БГНЕС

Рамковият договор, който подписахме в понеделник, беше възможният, но не казвам най-добрият.

Това заяви за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" членът на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Диана Чинарска, която е и общопрактикуващ лекар. Според нея в новия договор парите за извънболнична помощ са недостатъчно.

Нормативно, системата е доста изкривена и създава условия за течове по системата навсякъде – и в извънболнична и в болнична помощ. Стремежът ни тази година е да може да има едно мониториране и едно правилно разпределение на средствата. За първи път тази година се случва така, че в Закона за бюджета на Касата предварително се разпредели част от резерва.

Чинарска е на мнение, че е необходима промяна в здравната вноска, за да се избегне липсата на средства за здраве:

Не може един пациент – пенсионер, който е с много болести, държавата да го осигурява, например, на 4%, а той черпи ресурс за над 15%, защото е болен. По същия начин се случва и с децата. Те се осигуряват на 4%, даже и по-малко, а черпят много повече ресурс. В същото време от основната вноска, която внасят работещите, не стигат до тях много често. И там се получават големите конфликти. Трябва да има едно кардинално решение към процента на вноската. По някакъв начин държавата да реши този въпрос, защото лекарите изнасят в момента социалната политика на държавата, но това не може да продължава безкрай.

Членът на УС на БЛС даде и примери как пациенти посещават всяка седмица кабинета на лекаря си, а лекуващия получава заплащане за еднократно идване. Едно дете идва 5 или 6 пъти в месеца за педиатър, а той получава еднократно заплащане, посочи тя.

Трите пакета, които министър Москов предлага, са добър вариант да се раздели осигуряването и финансирането на видовете медицинска помощ, но това не увеличава парите в системата, каза Чинарска.

Десет лева дали ще ги разделите на 5, на 3 или на 1 няма никакво значение. Те са си все 10 лева.

БЛС има нужния експертен капацитет и желание да помогне в регулацията, за да спре източването на НЗОК, сподели Чинарска.

Интервюто на Таня Величкова с д-р Диана Чинарска можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна