Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър продължава активно енергийната си програма

Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър предупреди Турция, че ако отново влезе в изключителната му икономическа зона, няма да има шансове за възобновяване на мирните преговори, които се водят с посредничеството на ООН. След като се изтегли от зоната на Кипър, турският сеизмологичен кораб “Барбарос Хайредин паша” бе закотвен в пристанището на Фамагуста, но е възможно да бъде изпратен на нова мисия югозападно от острова.

Сондажната платформа на италиано-южнокорейския консорциум ЕНИ-КОГАС се придвижи успешно и зае мястото си в новия участък за газови сондажи “Аматуса” в блок 9 на изключителната икономическа зона на Кипър. Участъкът “Аматуса” се намира в близост до находището “Афродита” – първото и единственото засега, където бяха установени запаси от природен газ, в размер на около 140 млрд. кубически метра. Затова се очаква новите проучвания да бъдат по-успешни, особено след като предишните сондажи на същия консорциум в участъка “Онасагорас” завършиха в навечерието на Коледа без да бъдат открити достатъчни за експлоатация залежи на синьо гориво. 

В новогодишното си обръщение президентът Никос Анастасиадис подчерта, че кипърските гърци са готови за възобновяване на диалога, ако и когато каквито и да било действия, които поставят под въпрос суверенните права на Република Кипър или представляват пряка или косвена заплаха за нея, бъдат прекратени.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна