Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска совалка в Русия заради "Южен поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдбата на проекта “Южен поток” и енергийното сътрудничество между Русия и ЕС ще обсъжда днес в Москва заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който е и комисар за енергийния съюз.

По време на своето първото официално посещение в Москва Марош Шефчович ще бъде приет от руския вицепремиер Аркадий Дворкович, от министъра на енергетиката Александър Новак и от  и шефа на "Газпром" Алексей Милер. В краткия анонс на руското енергийно министерство за предстоящите разговори се посочва само, че ще бъдат обсъдени перспективите на енергийния диалог с ЕС.

По думите на Шефчович той ще използва своето днешно посещение, за да изясни за пореден път позицията на Москва относно проекта „Южен поток”, особено след като стана ясно, че „Газпром” е изкупил дяловете на другите компании, с които възнамеряваше да строи подводната част на газопровода, но не е направил същото спрямо смесените дружества в отделните страни, през които трябваше да мине тръбата.

Очаква се Шефчович да обсъди в Москва и идеята на България на наша територия да бъде създаден възлов разпределителен газов център. Освен това еврокомисарят за енергийния съюз възнамерява да разговаря с руските си партньори и за това как се изпълняват ангажиментите за снабдяването на Украйна с газ през зимата, от което до голяма степен зависи сигурността на транзита към Европа, както и да обсъди основните параметри на доставките след месец март.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна