Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Априловската гимназия в Габрово чества 180 години

Снимка: www.tugab.bg

Националната Априловска гимназия в Габрово, наследник на първото новобългарско светско училище, чества 180-годишнина. Президентът Росен Плевнелиев изпрати почетен плакет и поздравителен адрес, който беше прочетен на тържествената церемония пред паметника на създателя и благодетел на училището Васил Априлов.

Училищната камбана възвести началото на тържествения ритуал по повод 180-ата годишнина на Първото новобългарско светско училище, открито с дарения на габровците Васил Априлов, Никола Палаузов и други родолюбци. Някогашното класно училище, превърнато в първата пълна гимназия в българските земи преди Освобождението, днес е профилирана гимназия с прием на ученици от цялата страна, каквато е волята на благодетеля. И открай света да дойдат, нека се учат - е заветът на създателя към неговите наследници. 

Винаги съм се гордяла с това, че съм възпитаник на Априловската гимназия.

Донка Дичева е свързала целия си живот с училището. Тук е завършила, после става учител, а след това и директор на гимназията.

Когато аз отидох в университета да държа устен изпит по психология и логика, и тогава проф. Гергинов каза: Кое училище сте завършили? Казвам - Априловска гимназия. Е, винаги се отличавате.

Честванията за 180-ата годишнина на Априловото училище ще продължат през цялата юбилейна година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна