Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарна комисия одобри освобождаването на подуправителя на БНБ

Цветан Гунев
Снимка: БГНЕС

Депутатите от правната парламентарна комисия подкрепиха проекторешението да бъде освободен подуправителят на БНБ Цветан Гунев, ръководител на управление "Банков надзор". Предложението е на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители.

Подобен вид решение на комисията досега не е взимано, обясни председателят на комисията Данаил Кирилов:
Но преценили са, председателският съвет и вносителите, че е уместно, и аз също подкрепям това разбиране.
В мотивите на проекторешението за освобождаването на подуправителя на БНБ Цветан Гунев се посочва, че в средата на месец юни 2014-а той не е изпълнявал правомощията си. След като срещу него е образувано досъдебно производство заради казуса с КТБ, Цветан Гунев е излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. Припомня се, че с решение на Софийския апелативен съд той е отстранен окончателно от длъжност на 11-и декември 2014-а година, тъй като с присъствието си в банката може да възпрепятства провеждащото се разследване.
БНБ се въздържа от коментар по решението за отстраняването на Цветан Гунев. Пред "Хоризонт" от Централната банка уточниха, че ще изчакат окончателното решение на пленарната зала. Засега не е ясно дали управителят на БНБ Иван Искров ще предложи нов титуляр на поста или не, тъй като мандатът на Искров изтича през октомври. По закон, управителят на БНБ предлага своите заместници, а Народното събрание ги гласува. В момента длъжността подуправител с ресор "Банков надзор" се изпълнява от Нели Кордовска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна