Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две гръцки банки са поискали спешна ликвидна подкрепа

Две гръцки търговски банки са поискали спешна финансова подкрепа от програмата на Централната банка на Гърция за "Извънредна ликвидна подкрепа" (ELA), съобщава агенция Ройтерс, цитирайки неназован гръцки централен банкер.

Това е знак за влошаване на ликвидните условия в гръцката банкова система преди насрочените за 25-и януари парламентарни избори в страната.

Източникът на Ройтерс обаче отказа да назове както имената на конкретните банки, така и размера на необходимата спешна парична ликвидност. Според други банкови източници вероятно става въпроса за Eurobank Ergasias и Alpha Bank.

По принцип гръцките банки финансират ликвидните си нужди от ЕЦБ чрез предоставяне на гаранции под формата на финансови активи, като през ноември 2014-а година заемите на банковата система на страната се повишиха с 2,3% на месечна база до 44,9 млрд. евро. Засилващото се изтичане на депозитни средства за близо 3 млрд. евро, което е факт след новината за провеждане на предсрочни избори в Гърция, доведе до влошаване на ликвидните условия в гръцката банкова система.

Според в-к "Катимерини" няколко гръцки банки са поискали спешна финансова подкрепа от ELA за над 5 млрд. евро, като най-вероятно в близките дни те ще бъдат последвани и от други банки. Говори се, че освен Eurobank Ergasias и Alpha Bank, възможни следващи кандидати за спешна ликвидна подкрепа за и National Bank of Greece и Piraeus Bank.

Междувременно Гръцката централна банка потвърди, че е получила официална молба за оказване на ликвидна подкрепа на Eurobank и на Alpha Bank  и най-вероятно ще вземе решение през следващата седмица. Трябва да се има предвид, че финансирането на гръцката банкова система от програмата ELA излиза по-скъпо, отколкото директно тяхно финансиране през ЕЦБ чрез провежданите от Централната банка редовни аукциони за осигуряване на ликвидност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна