Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стамен Янев: Основна цел на Агенцията за инвестиции е България да стане предпочитана дестинация за инвеститорите

Позиционирането на България като позната и предпочитана дестинация за инвеститорите, посочи като основна цел в работата си новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, който прие поста от своя предшественик Светослав Младенов.

Цялостна стратегия за насърчаване на инвестициите в страната подготвя Агенцията за инвестиции съвместно с всички заинтересовани страни, посочи Стамен Янев. Той формулира своята основна цел:

Да позиционираме България като позната и предпочитана дестинация за инвестиции, най-вече в сферата на икономиката, които са с добавена стойност, високи технологии, иновации.

Старият екип на Агенцията ще продължи да консултира новото ръководство, заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева:

Идеята на Министерството на икономиката е да запази потенциала на това управление. Приоритетите, които сме си поставили, са свързани с инвестиции в сферата на високо добавената стойност.

Досегашният изпълнителен директор Светослав Младенов отчете, че в рамките на мандата голяма част от поетите ангажименти са изпълнени, а друга част от тях са в развитие: 

Една от трудните задачи, с която не успяхме да се справим, надявам се новите управляващи на Агенцията да се справят, това е да доразвият регионите с висока безработица, да създадат повече възможности за инвестиции там и надявам се след един период от време България да няма само четири стълба на инвестиции като София, Варна, Бургас и Пловдив, а да са много повече. 

Около 30 проекта на инвеститори в момента изчакват сертифициране заради необходимата техническа промяна в Закона за насърчаване на инвестициите. Ръстът на инвестициите през годината ще бъде обвързан с икономическия растеж на страната, посочи още заместник-министър Везиева, като не се ангажира с конкретна прогноза.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна