Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 години и 3 месеца затвор поискаха за капитана на кораба „Коста Конкордия"

Прокуратурата в италианският град Гросето поиска за капитана на круиза „Коста Конкордия” Франческо Скетино 26 години и 3 месеца затвор. На 13-ти януари 2012-та година, корабът претърпя крушение край остров Джилио в Тосканския архипелаг и загинаха 32-ма души.

Франческо Скетино е единственият подсъдим за инцидента с „Коста Конкордия” и във връзка с повдигнатите му обвинения прокуратурата в Гросето поиска 9 години за непредумишлено корабокрушение, 14 години за непредумишлено убийство и 3 години за изоставяне на кораба или общо 26 години и 3 месеца затвор. Поискано е и превантивно задържане на Скетино поради опасност да се укрие.

Бившият капитан  не присъства в съдебната зала. Той бе определен от прокурора Стефано Пица като „безразсъден".  Нека Бог да се смили над него, каза прокурорът в заключение. Предполага се, че адвокатите на Франческо Скетино ще оспорват поисканата  присъда.

Основната причина за инцидента бе заповедта на капитана корабът да мине близо до бреговете на остров Джилио като туристическа атракция за над 4000 души на борда. Крузът се натъкна на подводна скала, образува се голяма пробойна и той потъна на едната си страна. В момента „Коста Конкордия” се демонтира в пристанището на Генуа, където бе откаран чрез специална техника и влекачи. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна