Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Да се задължат ЕРП-тата да информират хората, ако е консумиран 50% повече ток от предишен период

Снимка: БГНЕС

БСП предлага ЕРП-тата да бъдат задължени да информират потребителите предварително, когато консумираният ток е с 50 процента повече спрямо предишен период, а не с фактурите за плащане, както сега. Промените в закона за енергетиката, предлагани от БСП, са заради двете фактури за ток, които получиха абонати на ЕНЕРГО ПРО този месец.

Депутатът от БСП Таско Ерменков обясни, че това са същите промени, за приемането на които БСП, като управляваща партия в миналия парламент, не е получила подкрепа за приемане:

Ако потребителят установи наистина, че се е вдигнало потреблението на енергия необосновано, според него, да има право да обжалва сметка и за разлика от сега съществуващото положение, тази сметка да не е задължителна за плащане до момента, до който не бъде разгледана тази жалба. Не може да ти дъбе спрян тока, ако просрочието ти за плащане не надхвърля един месец и сметката не надхвърля 25% от минималната работна заплата, като има забрана това да се случва в събота, неделя, предпразнични и празнични дни. Всички действия, които касаят интересите на потребителя, в това число и спирането на неговата електроенергия, ако така реши ЕРП-то, трябва да се случат само след като той лично бъде уведомен за това нещо в съответния нормален срок от три дни, а констативните протоколи в негово отсъствие няма как да бъдат подписвани.

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев обясни, че предложенията на БСП сега са далеч по-разумни и ще бъдат обсъдени в Комисията по енергетика: Можем и да си обединим усилията...

Добрев припомни предложенията на ГЕРБ за промяна в закона глобата да стане 200 000 лева за ЕРП-тата, ако издават двойни фактури:

Аз вярвам, че може би, нали, софтуерът наистина е виновен, но оправданието е несериозно, защото имаха достатъчно време този софтуер да го коригират, както в останалите две ЕРП-та, които, до колкото знам работят със същия софтуер, са създали организация, за да не се създават такива проблеми, така и ЕНЕРГО ПРО можеха да го направят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна