Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц получи уверенията на Алексис Ципрас, че Гърция ще сътрудничи на Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Председателят на Европарламента се срещна в Атина с новия премиер Алексис Ципрас. Повече от два часа продължи „опознавателната среща” между двамата политици, които според Мартин Шулц са разговаряли откровено за очакванията на новото гръцко правителство, както и за ангажиментите на Гърция към Европа.

Ние вярваме,че Европа означава солидарност и се надяваме,че ще намерим решение на проблемите в името на общото бъдеще на Европа, заяви Ципрас в началото на срещата. Гръцкият премиер подчерта няколко пъти, че Атина желае пълно сътрудничество със страните от Евросъюза, но е равноправен член и очаква да се зачита мнението й.
 
Ципрас представи пред Мартин Шулц проблемите на Гърция с акцент държавния дълг, високата безработица, небходимостта от спешни мерки за развитие на икономиката.

От своя страна Мартин Шулц заяви, че е получил уверенията на новото гръцкото правителство, че то ще сътрудничи на Брюксел.

В Европа се шири мнението, че Ципрас ще действа сам. Но днес тук установих, че правителството на Алексис Ципрас не смята да действа само. Те са готови като правителство да кажат: Гърция търси решения заедно с партньорите си. Смятам, че това е добра стъпка напред.

Часове преди срещата между Шулс и Ципрас гръцкият премиер проведе разговор с американския президент Барак Обама, който според официално изявление на правителството в Атина, е изразил готовност да подкрепи Гърция за излизане от кризата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна