Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат НЗОК отново да плаща импланти за болни с паркинсон

Снимка: БГНЕС

Здравната каса отново да заплаща медицинските изделия за пациенти с болестта на Паркинсон, ще предложи заместник-председателят на Комисията по здравопазване в парламента доц. Георги Кючуков. 30 пациенти с това заболяване чакат отговор от  касата у нас или в чужбина ще могат да се оперират по метода на дълбоката мозъчна стимулация.
Пациентите с резистентен паркинсон остават без лечение чрез дълбока мозъчна стимулация и у нас и в чужбина. Здравната каса не поема имплантите, които са 40 000 лева и непосилни за хората, а заради наличието на център у нас, те не могат да кандидатстват и пред комисията за лечение в чужбина. 
За година екипът на д-р Красимир Минкин от "Свети Иван Рилски" оперира 17 пациенти с доказан ефект, но след септември 2013 касата вади имплантите от платения списък: 
Големият проблем възниква от това, че в момента имаме пациенти, които ни обвиняват, че правим интервенцията в България, тъй като хем касата не плаща в България изделието, а в същото време има довод да откаже лечение в чужбина. В крайна сметка, ако ние спрем да го правим в България, може би за пациентите ще бъде по-добре, защото ще бъдат лекувани на два-три-четири пъти по-висока цена в чужбина. 
Доц. Кючуков на свой ред отбеляза: 
Да се направи оценка на дейността по дълбоката мозъчна стимулация и да се вземе становище за промяна на решението за имплантите за дълбокат мозъчна стимулация. 
Предложението ще бъде внесено от пациентската квота за обсъждане в Надзорния съвет на касата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна