Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" публикува видео, в което твърди, че е екзекутирала японския заложник Кенджи Гото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групировката "Ислямска държава" публикува видео, в което твърди, че е екзекутирала японския заложник Кенджи Гото, съобщава Ройтерс. Видеото показва мъж с качулка, който стои над Гото, опрял нож в гърлото му. В следващия кадър се вижда тяло. 

Министърът на отбраната на Япония обяви, че видеото "с голяма степен на вероятност" е автентично. Премиерът на Япония Шиндзо Абе свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и обеща сътрудничество с други страни, за да бъдат подведени под отговорност виновните. 

Във видеото мъжът, който явно обезглавява журналиста, се обръща именно към японския премиер, и с британски акцент казва, че "кошмарът за Япония започва, заради решението й да се включи във война, която не може да спечели".

Кенджи Гото беше заловен от "Ислямска държава" през октомври, след като замина за Сирия, за да се опита да издейства освобождаването на друг японски пленник, Харуна Юкава. Твърди се, че Юкава също е бил убит от екстремистите.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, както и лидерите на САЩ, Франция и Великобритания изразиха съболезнования, заради убийството на японския журналист.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени