Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция иска замяна на “Тройката” с нов европейски механизъм с демократична легитимност

Снимка: Бранислава Бобанац

Гърция иска замяна на “Тройката” с нов европейски механизъм с демократична легитимност, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в Никозия, където е на първото си задгранично посещение. Той увери, че правителството в Атина ще се възползва пълноценно от мандата си за преговори с европейските партньори и изключи търсенето на помощ от Русия.

Гърция е в нова фаза на консултации и преговори по същество с европейските си партньори, към които страната има задължения, посочи премиерът Алексис Ципрас. Първата и единствена цел на правителството е да се постигне взаимно приемливо и полезно решение на отворените в момента въпроси.

Ципрас призова за промяна на механизма на ”Тройката” за надзор върху финансите на страните в затруднено положение, тъй като тя няма демократична институционална легитимност на европейско равнище. Според него това е назряла и необходима промяна, защото днес повече от всякога Европа се нуждае от глътка въздух, за да постигнат икономиките напредък в развитието си. Такова решение ще бъде положителна стъпка не само за Гърция и Кипър, но за цяла Европа, подчерта Ципрас.

Гръцкият премиер изключи възможността страната му да напусне еврозоната. Без Гърция и Кипър Европейският съюз и еврозоната ще бъдат като отрязани в техния югоизточен край. Двете страни са стълбовете на сигурност и стабилност в размирния геополитически регион, е позицията на Ципрас.

Той посочи още, че с кипърския президент Никос Анастасиадис са обсъдили необходимата координация на позициите на двете страни на всички европейски форуми, така че Гърция и Кипър да се превърнат в "мост на мира и сътрудничеството между Европа и Русия".

Кипърският въпрос е "крайъгълен камък" не само за Кипър, но и за гръцко-турските отношения, за целия проблемен район, каза министър-председателят на Гърция. Той увери, че гръцкото правителство ще подкрепя усилията на Кипър за постигане на устойчиво и справедливо решение на Кипърския проблем. Преговорите трябва да продължат без заплахи от Турция, каза Ципрас.

По време на посещението си в Кипър гръцкият премиер Алексис Ципрас има срещи на най-високо политическо ниво – с президента Никос Анастасиадис, с председателя на парламента, с лидерите на политическите партии, а също с архиепископа на Кипър Хризостомос Втори и с неправителствени организации на кипърските гърци и кипърските турци. След официалната вечеря, която дава президентът на Кипър Никос Анастасиадис, гръцкият премиер Алексис Ципрас ще отпътува за Рим. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна