Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравни организации искат среща с министъра на здравеопазването

Съсловните здравни организации, фармацевтичният съюз и управителят на Здравната каса искат среща с министъра на здравеопазването. Те настояват за промяна на постановление, според което на лечебните заведения с над 100 хиляди лева годишен приход ще се плаща едва след проверка на НАП и Агениция "Митници" за задължения към държавата.

Лекарското съсловие и касата настояват в указанието към министерското постановление да се изключат лечебните заведения и Здравната каса, че ще получат парите си за извършена дейност, ако нямат задължения към държавата, както това е за съдебната власт и Народното събрание.

За да бъде извършено разплащане към изпълнителите, лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти трябва да бъде изпратена справка до агенция "Митници" и НАП за това, че този изпълнител на съответната дейност няма задължение към държавата, коментира д-р Борислав Миланов

Най-простичко казано, НАП налага един предварителен запор на всички сметки, които касата изплаща на лечебните заведения, заяви д-р Цветан Райчинов.

Междувременно стана ясно след среща между Лекарския съюз и касата по методиката за разпределение на бюджета на касата, че няма да има забавени плащания към болниците, а листа на чакащи пациенти има и в момента.

За България специално мога да ви кажа, че при такова разпределение и такъв бюджет процентът на чакащи ще е повече от малък. При този финансов ресурс не повече от 5% ще отидат в такива листи. Но болниците ще получават ежемесечно изработените от тях пари без да чакат по един, два, три месеца понякога, за да получат това, което са изработили, каза д-р Райчинов.

Според него е добре, ако се уточни, че само в частните болници пациентите получават по-бърз достъп до лечение срещу заплащане.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна