Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализирани екипи и техника продължават трети ден да се борят с последствията от дъждовете в родопската община Сатовча

Снимка: satovcha.net

Сградата на кметството, в която се помещава и здравната служба в село Туховища, община Сатовча е силно наклонена и хората от нея ще бъдат евакуирани. Специализирани екипи и техника продължават трети ден да се борят с последствията от дъждовете в родопската община.

Свлачището преди входа на село Осина е подкопало пътя, който е пропаднал, вследствие на образувалата се пропаст с дължина над 20 метра. Несигурна остава и пътната връзка на село Плетена, където се активираха две свлачища. Два дни хората в селото бяха без вода заради запушване на водопровода. Екипи на ВиК са изградили въздушна връзка и водоподаването е възстановено тази сутрин.

В няколко села на община Сатовча има силно напукани къщи, хората се страхуват да нощуват в тях, коментира общинският кмет Арбен Мименов. По предварителна оценка щетите в общината може и да надхвърлят един милион лева. Мименов апелира да се приложи бързата процедура за възстановяване на пътната инфраструктура и укрепването на свлачищата чрез изработване на проекти и тяхното остойностяване. Най-вероятно ще се търси намесата на "Геозащита" - Перник.

Днес в община Струмяни е обявен ден на траур, в памет на деветгодишното дете и баща му, които се удавиха в реката край Илинденци на 1-ви февруари. Средствата, които са събрани за отменения празник на виното и боговете, ще бъдат дарени на семейството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна