Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин учуден от критиките на ДПС заради детските добавки

| обновено на 04.02.15 в 14:12
Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Ивайло Калфин не смята, че ДПС има основание да критикува намерението родителите на малолетни родилки да бъдат лишавани от детски добавки.   
Мисля, че тези, които коментират, не са прочели това, което ще предложим и няма къде да го прочетат. В понеделник в Министерството на труда и социалната политика ще представя законопроекта за подпомагане на семействата с деца и там ще можем да обсъдим този въпрос. 
По повод обявеното от частните пенсионни фондове, че има ново писмо от Европейската комисия с въпроси по пенсионната реформа, вицепремиерът обясни, че последното писмо е от началото на 2014-а година и има по-скоро технически характер. Калфин не смята, че ябълката на раздора с дружествата са професионалните фондове:
За разлика от универсалните, професионалните вече трябваше да започнат да изплащат пенсии - не случайно не започват. Някъде има по-малко вноски, които са внесени. И ако те днес започнат да се прилагат професионалните схеми, както са замислени - много хора ще получат по-ниски пенсии, отколкото им се полага. Очевидно, че това не е приемливо. Поне по професионалните фондове мислим заедно. Поне аз досега не съм имал конфлит с представителите на фондовете. Не е за пръв път този проблем. Те самите нямат интерес да се започне една система, която не е добра за работа. 
Вицепремиерът посочи, че най-късно до лятото около 270 хиляди души, които имат право на енергийно подпомагане, ще получат първите хранителни пакети по новата оперативна програма за най-нуждаещите се.  Ще се вземат мерки продуктите да бъдат качествени за да се избегне предишната практика, бедните да получават стоки с изтекъл срок на годност или бракувани от складовете. Калфин уточни, че ще се разнообразят продуктите в пакетите, с възможност част от тях да са родно производство:

Във Франция погледнах. Там са 123 продукта, за разлика от нашите седем. Няма да бъдат чак толкова много, но това го уточняваме. Ще ми се да насърчим  и доставката на стоки, които се произвеждат в България. По директивата те трябва да бъдат произведени в ЕС, това със сигурност ще го има, но мисля, че в България има достатъчно продукти, които са хранителни, могат да се използват за това нещо.
Със средствата от фонда за нуждаещите се, работата на обществените трапезарии ще стане целогодишна. Ще се увеличи броят им в общините, така че да се обхванат повече бедни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна