Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас в Париж: Ние не сме заплаха за Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция трябва да бъде гарант за икономическия растеж в Европа, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас на срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Париж. След посещението си в Брюксел премиерът потърси посредничеството на Париж за разрешаването на гръцкия дълг пред предстоящия Европейски съвет. 

Ние не сме заплаха за Европа, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в кратко изявление след срещата си с френския президент Оланд. Ципрас заяви, че с избора си страната му е искала да обърне страницата към растежа и социалната стабилност и че програмата му е "реалистична". Европа не се намира в нелогична икономическа ситуация, кризата се самозарежда, подчерта още той, настоявайки за нова европейска политика в полза на растежа и заетостта, в която вижда ключова роля на Франция. Дългът трябва да бъде поносим, наблегна Ципрас.

От своя страна в сдържано изказване френският президент Оланд наблегна на важността от повече солидарност в Европа в полза на растежа, но и на отговорността на всяка страна от еврозоната. 

По-рано гворителят на френското правителство Стефан льо Фол отхвърли всякакъв дебат за отмяна на гръцкия дълг и заяви, че Гърция трябва да продължи диалога с всички партньори в разрешаването на дълговата криза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна