Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жандармерията отново се включва в борбата с бракониерите

Снимка: БГНЕС

Земеделското министерство иска увеличаване на санкциите за бракониерство в горите. Ще се търси и съдействието на МВР.
 

В момента ние подновяваме едни договори, които не бяха подписвани през последните две години за съвместна дейност между държавните горски предприятия и Жандармерията, за да изпълним с повече съдържание новосформираните 173 мобилни екипа. Присъствието на представители и на МВР при осъществяване на акции и проверки има значително по-добър ефект на превенция и респект, каза в интервю за предаването "Преди всички" заместник–министърът на земеделието Георги Костов.

По думите му голяма част от бракониерите се чувстват безнаказани, държат се изключително агресивно и често горските служители не могат да им противодействат.

Новите мобилни екипи през последните два месеца са извършили над 20 хиляди проверки. Те са по Закона за лова и в обекти, където се добива и обработва дървесина. Съставени са над 800 акта. Задържани са около 600 куб.м дървесина, над 50 каруци, много превозни средства, съобщи Георги Костов.

Той призна, че събираемостта на наложените наказания е много ниска, голяма част от съставените актове падат в съда, а често и на тези, на които са съставени, няма какво да им се вземе. Затова МЗХ предлага да се създаде работна група с представители и на МВР и Министерството на правосъдието, която да въведе наказанието пробация за установените нарушители и те да полагат обществено полезен труд.

Цялото интервю с Георги Костов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени