Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сраженията в Донбас продължават да взимат жертви

| обновено на 05.02.15 в 15:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Заместник председателят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че ако Съединените щати започнат да доставят оръжия на украинската армия, конфликтът ще се задълбочи:

Ако действително започнат доставки на смъртоносно оръжие, то ще станем свидетели на още по-голяма ескалация на конфликта. Това по никакъв начин няма да доведе до примирие или до изпълнение на Минския меморандум. И наистина тогава ще има огромно количество нови жертви.

Говорителят на ЛНР Владислав Дейнего изрази надежда, че Киев ще започне конструктивен диалог с двете области:

Аз тая надежда, че този процес ще се задвижи и Украйна най-сетне ще започне конструктивен диалог. Последната ни среща беше крайно непродуктивна, защото украинската страна не беше подготвена.

14 жители на Донбас са загинали, а други 44 са били ранени в резултат на обстрел от правителствените войски. Това съобщи ТАСС, като се позова на бунтовниците, контролиращи Донецк. По данни на властите в Киев на територията, контролирана от армията, са дадени шест цивилни жертви. Разрушени са много жилищни сгради, има повредени трансформаторни подстанции и близо 7000 домакинства са без газоподаване, отбелязват местните власти.

Сраженията за стратегическия град Дебалцево продължават. Украинската армия е дала през последното денонощие петима убити и близо тридесет ранени, съобщи военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Украинската армия използва срещу сепаратистите системи "Смерч", заяви главнокоманващият щаба на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин: Противникът започна да използва системи, които досега никога не е използвал системи "Смерч". Вече съм обяснявал как при пълен залп на такава система, районът на поражение е колкото осем футболни игрища.

Ракетите от системи "Смерч" се изстрелват на разстояние 70-80 км и опълченците няма как да възпрепятстват пускането им, отбеляза Басурин. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени