Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете на Карлово и Кюстендил на протест пред Съдебната палата преди делото за вакъфските имоти

Петър Паунов и Емил Кабаиванов
Снимка: БГНЕС

Жители на Кюстендил и Карлово, водени от кметовете на двата града Петър Паунов и Емил Кабаиванов, протестираха пред Съдебната палата в София преди съдебното заседание, свързано със собствеността на т.нар. "вакъфски имоти". Делото в Софийския апелативен съд започна малко преди 12 часа.

Спорът е между мюсюлманско-сунитските ханифитски вероизповедания, представлявани от Недим Генджев, и мюсюлманското вероизповедание, представлявано от главния мюфтия Мустафа Хаджиали, за собствеността на вакъфските имоти допреди 1948-а година. Решението е ключово, защото от него зависи съдбата на десетките дела, които Главното мюфтийство води в страната, за да си върне т.нар. "вакъфски имоти", които провокираха доста напрежение в Пловдив и Кърджали, в това число и с включването на футболни агитки. Делата са замразени в очакване на решението на Софийския апелативен съд кой е правоприемник на тези мюсюлмански имоти.

Паунов и Кабаиванов заявиха, че са тук, за да покажат на съда какви са обществените настроения, но уточниха, че това не било проява на намеса и натиск над работата на съда. В залата пристигна и червеният футболен ултрас Димитър Ангелов – Дучето. По начало в рамките на тези процеси фигурират доста представители на футболната гилдия. По делото се обсъждат документи, свързани с установяване на това, кой е правоприемник. Има очакване то да бъде отложено заради изискани нови документи.

Когато и да се произнесе съдът, той ще го направи с решение в срок, след което съдилищата по страната ще трябва да решат съдбата на спрените дела.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна