Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Богоев: Катастрофичният пул трябва да касае всеки гражданин с покрита собственост

Снимка: Радио София

Поредните наводнения у нас дадоха нов живот на една стара, но нереализирана до момента идея – създаване на катастрофичен пул, от който да се покриват щетите при бедствия. Стана ясно, че идеята вече е обсъждана на заседание на Министерския съвет и се очаква проектозаконът да бъде поставен на обществено обсъждане до края на февруари.

В предаването "Преди всички" Борислав Богоев – бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор с ресор застраховане, обясни, че идеята за създаване на катастрофичен пул е била предложена още при предишното управление на ГЕРБ, но тогавашният министър на финансите Симеон Дянков отказал да я подкрепи.

Има три групи мотиви за създаването на катастрофичен пул. Първата група са финансово-икономическите, които биха помогнали на хората, които са претърпели бедствия, да получат своите обезщетения. Социалните мотиви, тъй като този пул трябва да бъде създаден на принципа на солидарността – всички ние даваме малки вноски, за да помогнем когато има нужда. На трето място са застрахователно-техническите мотиви. Това са статистическата информация за бедствията и математическите сметки, които правят актюерите от застрахователните компании, обясни Богоев.

Според него средствата от катастрофичния пул трябва да касаят всеки гражданин, който има покрита собственост.

Той заяви, че не приема вноската, която ще се изисква от всекиго, като данък, а по-скоро като грижа за собственото имущество.

Ние виждаме какво се случва. Нямаме застраховки и когато се случи бедствие, отиваме и казваме – държавата трябва да помогне. Да, но ние направили ли сме някакви стъпки в посока на това да защитим собственото си имущество, попита Богоев.

По думите му вноската би могла да се базира на данъчната оценка и да е в размер на 30 до 50 лева годишно за всяка постройка.

Цялото интервю с Борислав Богоев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна