Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция продължава да настоява за мостово споразумение по дълга

| обновено на 09.02.15 в 15:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис съобщи, че ще се срещне с финансовите министри от еврозоната, за да им представи молбата на Гърция за мостово споразумение по дълга на страната. Варуфакис потвърди решимостта на новите управляващи в Атина да не спазват т.нар. "спасителен план" на финансови икономии. По думите му той представлява "токсична мечта". 

В отговор германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Гърция трябва да договори пълна програма с кредиторите си, ако иска да си осигури финансовата подкрепа на ЕС. Шойбле подчерта, че не разбира как Атина смята да се справи със спешната помощ, която иска от Европа.

По-рано премиерът на Гърция Алексис Ципрас на обширна реч пред парламента заяви, че не е готов да продължи досегашната програма на кредиторите и настоява за ново споразумение. Опозиционните партии в Гърция подкрепят действията на премиера. Според допитванията 72% от гърците също са съгласни с политиката на правителството.

Атина настоява за сключване на междинна програма с кредиторите, за да има възможност да обслужва задълженията си. Това заяви премиерът Ципрас в програмна реч пред парламента и допълни:

Ние предлагаме стратегия не само за Гърция, но и за всички народи в Евросъюза. Проблемът с дълга не е само на Гърция и никога не е бил единствено гръцки. Кризата не засегна само нас. Тя е европейска и решението за излизане от нея ще бъде общо за цяла Европа.

Акцент в програмата на правителството се поставя върху преодоляване на хуманитарната криза и постигане на икономическата самостоятелност на страната. Гърция започва "война" срещу корупцията и укриването на данъци, проблеми, върху които се базират и голяма част от негативните оценки на кредиторите.

Коментарите по речта на премиера са категорични, че новото правителство в Атина няма да подпише удължаване на спасителния план с кредиторите, което е риск за отношенията между Гърция и Брюксел. Дори от консервативната партия "Нова демокрация", основната опозиционна сила, съобщиха, че подкрепят усилията за взаимноизгодно решение с кредиторите.

Официалната позиция на европейските лидери ще стане ясна след срещата в Брюксел на 12-и февруари.

Днес продължават дебатите в парламента по вота на доверие на кабинета "Ципрас". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна