Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ ще представи позицията си по проблемите на социалния диалог

КНСБ ще представи позицията си по проблемите на социалния диалог, след конфликта от преди дни, когато работодателите и техните организации заплашиха, че ще напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Позицията на КНСБ идва след отвореното писмо на работодателските организации, в което се алармира за състоянието на тристранния диалог. Работодателите рязко реагираха, заради нарушения диалог с властта, липсата на заседания на Националния съвет вече два месеца и половина и същевременно приемането на ключови за социалната и икономическата политика решения. Като пример се посочват пенсионната реформа и увеличаването на минималната работна заплата.

Според работодателските организации, решенията се вземат единствено в партньорство със синдикатите под заплахата на стачки и протести. Тук отново се посочва пример - с криминализирането на неплащането на осигуровки.

От своя страна, синдикатът също припомня за изказаните безпокойства по отношение на прекъснатия диалог. Националният съвет за тристранно сътрудничество не се е събирал от края на ноември миналата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна