Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ няма данни за замърсяване на Дунав от потъването на 850 тона торови препарати в реката

| обновено на 12.02.15 в 12:14

Министерството на околната среда не разполага с данни за замърсяване на Дунав от вчерашния инцидент, при който кораб, натоварен с около 850 тона изкуствени торове, потъна в румънско пристанище на около 200 километра от България. Това съобщи министър Ивелина Василева:

По последна информация, към настоящия момент, от ситуационния център към Дунавската комисия, от мониторинга, който се извършва, и пробите, които са взети от румънските власти, не показват замърсяване. Доколкото стана ясно, товарът е обезопасен, пакетиран така, че няма изтичане към настоящия момент. Всички власти са уведомени. Изискали сме и подкрепа чрез външно министерство с повече информация, която да бъде представена от дипломатическите представители на Румъния и Сърбия. Колегите имат пълна готовност да извършват мониторинг на наши териториални води. Както казах, няма информация за замърсявания.

Според експерти разстоянието от българските води ще забави замърсяването на българския участък:

Този басейн има около 2 милиарда кубически метра вода, а тези 200 километра, които отделят България от мястото на инцидента с потъналата баржа край Молдова Веке ще забавят евентуалното замърсяване на българските води, това каза инж. Павлин Цонев, директор на Изпълнителна агенция за проучване и поддържане на река Дунав и поясни:

Нямам информация какво представлява товарът, дали е насипен или е в чували, защото, ако е в големи чували, най-вероятно той ще ограничи разтварянето на торта и ще намали замърсяването. Второто нещо е, колегите от Румъния би трябвало да предприемат мерки за изваждане както на кораба, така и на товара и това естествено би облекчило положението с концентрацията на вредни вещества, но лошото е, че все пак е зима. Нямам представа за причината за аварията на тази баржа, но най-вероятно е следствие на лошо време. В този район се образуват доста високи вълни, нехарактерни за река Дунав, освен това температурата на водата е около 4, 5 градуса, така че би затруднило такива операции.

Няма затруднение на корабоплаването по Дунав, тъй като всички корабособственици са уведомени, а и мястото на инцидента е обозначено със знаци.

Мария Купенова от Изпълнителната агенция за поддържане на река Дунав също коментира:

Няма опасност от замърсяване по реката. Молдова Веке се намира на речен километър 1048, над хидровъзел едно и две, а обемът, който преминава от там е милиарди кубични метри. Тези торове, които са потънали, биха се разтворили в тези огромни количества и не биха били регистрирани като замърсяване в нашия участък.

Реката е минала и през два шлюза. Няма опасност от замъсряване на водите в нашия участък, потвърди директорът на "Морска администрация"-Лом Тони Тодоров:

Няма опасност за корабоплаването. Препоръчваме на екипажите, преминавайки в този участък да не ползват вода от Дунава, дори и за миене на корабите.

"Басейнова дирекция"-Плевен е уведомила органите на "Пожарна безопасност и защита на населението" и "Гранична полиция" във Видин, както и изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", Изпълнителна агенция "Морска администрация" и АЕЦ "Козлодуй".

 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени