Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С нагаждане на гласовете бюджетната комисия прие договорите за емитирането на външен дълг

| обновено на 12.02.15 в 18:12
Менда Стоянова и Владислав Горанов по време на заседанието
Снимка: БГНЕС

С нагаждане на гласовете "за" и "против" бюджетната комисия в парламента прие договорите с четирите банки, които ще помогнат за емитирането на външен дълг за 8 млрд. евро до 2017 г. Първоначално председателят на комисията Менда Стоянова обяви, че ще приеме гласуването на Георги Търновалийски, който не присъства на заседанието поради болест, но не обявил гласуването си официално, а само с мейл до колегата си Румен Гечев от "БСП лява България". След като гласуването показа 9 на 9 гласа, Стоянова не призна вота на Търновалийски и без неговият отрицателен глас точката бе приета:

Смятам, че гласът му не може да бъде зачетен по следните причини. Първо - г-н Търновалийски не присъства в момента. Второ -  г-н Търновалийски не се е регистрирал днес изобщо в парламента, следователно той не е на работа. Явно г-н Търновалийски или отсъства по неуважителни причини, или, ако е тежко болен, както г-н Гечев обяви, той вероятно ще представи болничен лист и в този случай няма как дори и дистанционно да присъства на Комисията и да заяви своя глас.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов заяви, че докато страната ни има бюджетен дефицит, ще трябва да поема нови дългове. Горанов призна, че четирите банки, чрез които ще бъдат емитирани облигациите, са избрани още миналата година. Тези банки отпуснаха и мостовото финансиране, с което се изплатиха гарантираните депозити в КТБ:

Ние попитахме кои банки са готови да дадат мостово финансиране, за да помогнат в този труден момент на българската държава, за да си осигури ликвидност и да си разплати задълженията към собствените си граждани, така че над 3,4 млрд. към снощи да стигнат до техните реални собственици. Тогава, когато обаче канехме банки, за да ни дадат мостово финансиране, естествено, ги попитахме при какви условия дават това финансиране и всички се обединихме около темата, че правим мостово финансиране към облигации, нещо, което между другото в момента и в Гърция се опитват да направят. Заем от 1,5 млрд. евро, взет в края на миналата година, с който изплатихме гарантираните влогове на българските граждани, падежира май месец тази година, т.е. част от тези милиарди са всъщност и тези пари, с които изплатихме на българските граждани вложенията в края на миналата година.

Преди да напуснат заседанието от БСП-Лява България обявиха, че текстовете са противоконституционни, а с ограничението от 10% максимална лихва ще се повлияе на пазара. Румен Гечев:

Уважаеми колеги, кой ви е казал, че вие ще определяте насоките на пазара? Много се амбициозни. Това не почива на никаква статистика.

ДПС принципно подкрепят изготвянето на план за външния дълг за 3 години, но заявиха, че се притесняват от все по-високият дълг на България. Йордан Цонев:

Кризата си е криза. Ние трябва да намерим адекватен отговор защо за 8 години страната ще увеличи дълга си с 17,4 млрд.

Според финансовото министерство новият дълг ще е по-евтин от задълженията, които трябва да платим с него.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна